Titel: Ute för vitterkor

Meddelare: Hemmansägare P.O. Sjölund  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

Då jag var ung satt vi en kväll hemma i Starred en hop ungdomar en höstkväll och glammade. Då kom där in en främmande person och bad få ligga där över natten eller om inte annat få sitta på en stol -bara han slapp gå ut mera. Han var alldeles likblek i synen. Vi förstod, att han blivit rädd för något, men ingen ville fråga honom. Han fick en säng och gick lade sig. På morgonen talade han om, huru det var fatt. Han kom nerifrån Härnösand. Mellan Böle och Starred är en plats som kallas Böleslia. Den har sedan urgamla tider ansetts vara ett riktigt spökhemvist. Då han på kvällen kom till den där platsen, sällade sig till honom en oerhört massa kor och hundar men intet folk var med. Det var ett helt stort drev. Han förstod, att detta icke kunde vara riktiga kreatur, och han försökte komma ifrån sällskapet, men de trängde på honom och följde honom hack i häl ända fram till byn. I Starred är det bara två bönder. Då han nådde första gården gick han in och bad om husrum, men han fick ej stanna. Då han kom ut igen, stod alla korna ute på gården och väntade på honom, och sen följde de honom ned på vår gård, män ingen människa i byn hade märkt det minsta ovanligt, då han kom. Han trodde fullt och fast, att det var vitterkor, han kommit ilag med.